Wat houdt een vioolles in? Hoe is een vioolles leuk? Wat maakt deze vioolles anders? Wat kun je verwachten van de vioollerares?
Wat houdt vioolles in?
Een vioolles bestaat uit een les van 20 minuten (voor kinderen t/m 14 jaar) en van 40 minuten (voor volwassenen).
In het begin bekijken we het instrument en geef ik je de kans om het instrument te leren kennen. Daarna pak je het instrument beet en mag je het op je schouder plaatsen. Dit is een aparte houding. Daar zul je eerst aan moeten wennen.
Daarna leer je de stok beetpakken en op de juiste plek op de viool plaatsen om te strijken. Er is verschil in snelheid, plaats en hoek van de stok. Geen enkele streek is kaarsrecht. Om een mooie klank te maken spelen namelijk meer factoren mee.
Als laatste kijken we naar de houding van de andere hand waarmee de tonen op de toets worden gemaakt. De hand en de vingers, de hoek van de pols en de positie van de vingers spelen daarbij een rol.
Door middel van oefening wordt de houding, de stokvoering en intonatie verbeterd. De muziekleraar kiest met de leerling daarvoor een passende methodiek (Metz, Sander etc.) of voor volwassenen (Svecik).

Wat maakt een vioolles interessant?
Wanneer de leerling oefeningen uitvoert en thuis verder uitwerkt heeft hij/zij meer baat bij een les. Het is aan te raden om minimaal een half uur à uur per dag te oefenen of met het instrument bezig te zijn.
Een vioolles is nog interessanter door samen met de lerares oefeningen te doen. Ook helpt het om met andere instrumenten samen te spelen zoals een piano of xylofoon. Daarnaast kunnen middelen op de telefoon bijdragen om muziekstukken, bekende nummers in pop, klassiek of folk te spelen. Het oefenen met toonladders is een manier om zuiverheid te trainen.
Dus samengevat is vioolles leuk omdat:
- het oefenen en steeds moeilijker passages overwinnen;
- het samenspelen;
- het onder de knie krijgen van je favoriete muziekstuk.
Wat maakt deze vioolles anders?
De lessen van Gwyn van der Giessen zijn anders omdat:
- In mijn lessen werk ik graag met voor de leerling bekende muziek;
- Ook is het belangrijk dat de adviezen over houding, stokvoering en intonatie passen bij de fysieke gesteldheid van de leerling;
- Tot slot helpt samenspel en spelen in verschillende stijlen bij het plezier hebben in het spelen van je instrumenten.

Wat kun je verwachten van de vioollerares?
De vioollerares, Gwyn van der Giessen, heeft 40 jaar ervaring met optreden in klassieke orkesten, popbands en folkbands. Ook heeft zij altijd les gehad van verschillende leraren: muziekscholen Woerden en Utrecht, conservatoriumdocenten in studententijd, folkdocent Monique Lansdorp, roemeense viooldocent Florin Negreanu en viooldocent Hartini van Rijsel.
Ook heb ik diverse workshops gevolgd in wereldmuziek (ierse, balkan- en klezmermuziek). Op de universiteit heeft de lerares een jaar muziektheorie gedaan. Tot slot is de lerares altijd blijven oefenen en spelen met verschillende methodieken. Ook blijf ik geboeid van het observeren van masterclasses van bekende violisten als Itzak Perlman, Janine Jansen en Jaap van Zweden.
De social media en toegang tot muziek is nu toegenomen. Ook kan je mobiele telefoon helpen om toonladders te oefenen en zuiverheid te bevorderen.
Ik ben een interessante vioollerares omdat:
- kennis en ervaring met optredens en verschillende muziekstijlen;
- meer dan 40 jaar ervaring, oefening en training in vioolspelen;
- gebruik van moderne middelen en methodieken bij de lessen.