Wat is het mooie van een optreden? Wat leer je van optredens? Welke optredens heb ik gedaan? Hoe werk je naar een optreden toe?
Optredens: mooie ervaring
Een optreden is een mooie ervaring. Je gaat op in de muziek en het publiek reageert. Je perfectioneert je spel omdat je moet doorspelen en het nummer afmaken. Het brengt je in een bepaalde energie, waardoor je je gewaardeerd voelt.
Wat leer je van optredens?
Tijdens een optreden ervaar je een flow om door te spelen tot het einde van het nummer en misschien nog langer, omdat je het staartje van je nummer wil uitbreiden met improvisatie en herhaling.
Het zorgt ervoor dat je luistert naar anderen en contact maakt met publiek.
Mijn optredens
De laatste vijf jaar heb ik veel opgetreden in duo’s of trio’s in verzorgingshuizen, kroegen en/of buiten.
Dit jaar zijn concerten bij Amadeushuis (interactie zang en koor) en Herbergier Liesenborgh (kerstdiner) op het programma.
Met Sanseveria’s (2016-2018) heb ik gespeeld in verzorgingshuizen als Irishof en De Brug in Reeuwijk. We speelden Nederlands lied en met veel interactie met publiek. Soms 10, 20 of zelfs een keer 200 mensen.

Met duo Leo&Gwyn heb ik gespeeld voor de dansgroep Eleni en in tehuizen in Waddinxveen. Ook heb ik met Robert&Gwyn gespeeld in Domus Magnus, verzorgingshuis in Gouda.

In de popmuziek heb ik gespeeld in de popband Delijuice nu Portland Rider. Daarbij speelden we covers en zelfgemaakte country-achtige nummers van Rick Kuster.

Ook heb ik veel gespeeld in kroegen blues in Utrecht, Amsterdam (Ierse kroeg) Den Haag (Lokaal Vredenbreuk), Loeloe’s, Bodega en IJsselhuis in Gouda.
Daarnaast heb ik met Overstag in heel Europa rondgereisd van 1998-2003 in Balkanlanden Roemenië, Bulgarij en Scandinavië, Noorwegen. We begeleiden dansgroepen uit Amersfoort (FDA), Almere en Den Haag. Met Bobander heb ik ook de dansgroep Nitsanim in Den Haag begeleid.
Toeleven naar optreden
Bekijk eerst welke muziek men speelt in een kroeg. Vervolgens oefen je een paar nummers in die stijl en dan ga je naar de kroeg.
Vraag eerst rond wat de bedoeling is. Mag je zomaar aanschuiven of op een bepaald moment. Is het versterkt ja/nee. En dan vraag je of je kan aansluiten met je apparatuur of dat je iets kan lenen (snoer, microfoontje e.d.)

Soms is het niet versterkt. Dan kun je gewoon aansluiten. Luister goed en zoek de leider. Kijk hem/haar aan en zorg voor interactie over wanneer en hoe je mag meespelen.
Veel plezier met samenspelen!